درباره روغن دی او پی بدانیم.

Drag to rearrange sections
Rich Text Content

این روغن صنعتی با نام های آب روغن و روغن کمکی dop نیز شناخته می شود. افزودن این روغن به گرانول موجب انعطاف و شکل پذیری آن می شود. لازم به ذکر است این روغن در فرآیند ذوب به گرانول افزوده می گردد. این روغن به صورت سالانه میلیون ها تن استفاده می شود. از کاربرد های مهم روغن دی او پی می توان به تولید چرم مصنوعی، کفش، ساخت رنگ، تولید شلنگ و کابل های برق و… اشاره کرد. روغن دی او پی (dop) یا دی اوکتیل فتالات (dioctyl phthalate) که از گروه فتالات هاست، از مهم ترین نرم کننده هایی است که در صنعت خرید و فروش  به کار می رود. روغن dop یکی از پرکاربردترین مواد در صنعت پلاستیک و گرانول سازی است.

کاربردهای مختلف روغن دی او پی

روغن دی او پی DOP یکی از به صرفه ترین و در دسترس ترین نرم کننده های عمومی در دنیا می باشد. سالانه در حدود 3 میلیارد کیلوگرم از این ماده در سرتاسر دنیا تولید می شود. از این ماده بیشتر برای نرم و انعطاف پذیر کردن PVC برای کاربردهای مخصوص در صنایع خودروسازی، ساختمان سازی و مصالح ساختمانی، کابل و کفپوش و همچنین ادوات پزشکی و اسباب بازی ها استفاده می شود. از این ترکیب مایع غیر سمی همچنین در تولید اثاثه و لوازم داخلی وینیل (نوعی پلاستیک)، رومیزی، پرده های حمام، بارانی، کفش و صنایع چرم مصنوعی، شیلنگ های باغ، خط کشی های استخر شنا، پوشش های پلیمری، پوشش های کابل، گرانول سازی، اجزای کاغذ و مقوا، مواد ضد عفونی کننده و روان کننده های سطحی استفاده می شود. به طور کلی اسن کاربردها را می توان به صورت زیر نوشت.

  •  تولید کفش: کفش و مخصوصا کفی کفش باید از نرمی و انعطاف پذیری بالایی برخوردار باشند. یکی از کاربرد های روغن dop در تولید کفی ها و بخش های نرم کفش است.
  • تولید شلنگ: شلنگ ها باید هم انعطاف پذیر بوده و هم استحکام بالایی داشته باشند تا به راحتی مورد استفاده قرار گرفته و جمع شوند. یکی از موارد استفاده از روغن دی او پی تولید شلنگ است.
  • تولید کابل های برق: گرانول دارای روغن دی او پی علاوه بر داشتن انعطاف پذیری و قابلیت بالای حلقه شدن، تحمل بالایی در برابر فشار و گرما و سرما دارد. به همین جهت در تولید کابل برق مورد استفاده قرار می گیرد.

ویژگی های روغن دی او پی:

در زیر درباره روغن دی او پی بیشتر بدانید.

  1. بی بو 2. دارای رنگ روشن 3. نامحلول در آب   4. محلول در روغن های معدنی.

کاربردهای روغن دی او پی DOP در صنایع

روغن DOP دی او پی گرید صنعتی محبوب ترین ماده پلاستیزر است که دارای خواص کامپوزیتی عالی ، از جمله ظرفیت خوب مخلوط کردن ، کارایی بالا در پلاستیک زدگی ، فراریت کم ، انعطاف پذیری خوب در دمای پایین ، مقاومت در برابر آبگیری ، خواص الکتریکی خوب ، مقاومت در برابر حرارت و توانایی مقاومت در برابر تغییرات آب و هوا است. این ترکیب می تواند در پردازش انواع محصولات PVC نرم ، کوپلیمر وینیل کلرید و رزین الیاف مانند فیلم ، ورقه ، چرم مصنوعی ، کابل ، قالب پلاستیکی و غیره استفاده شود. همچنین در انواع لاستیک مصنوعی اثر پلاستیزر خوبی دارد. دی اکتیل فتالات یک استر فتالات است که در ساخت طیف وسیعی از پلاستیک ها و محصولات پوششی استفاده می شود. این ترکیب به عنوان نرم کننده در مخلوط خمیر و خمیر PVC و به عنوان افزودنی در بسیاری از فرایندها استفاده می شود. همچنین به عنوان سیال هیدرولیک و به عنوان سیال دی الکتریک در خازن ها کاربرد دارد. این ماده را می توان در بسیاری از محصولات نهایی شامل کف پی وی سی کفش و دمپایی ، چرم مصنوعی ، غشای ضد آب ، رنگ ، لاک ، پوشش کف و شیلنگ یافت.همچنین در فرآیند پرداخت تکمیلی کاغذ ، تولید گرانول های پی وی سی ، در مطالعات سم شناسی و در ارزیابی ریسک آلودگی مواد غذایی که از طریق مهاجرت فتالات ها از مواد در تماس با مواد غذایی رخ می دهد ، استفاده می شود.

تاثیر روغن دی او پی dop در صنعت گرانول

تاثیر روغن دی او پی dop در صنعت گرانول، افزایش انعطاف پذیری و شکل پذیری و نرمی محصول است. این روغن که یکی از بهترین روان کننده ها به شمار می آید، در تغییر ساختار گرانول نقش دارد. از روغن مذکور هم در فرایند تولید گرانول های مواد اول و هم در تولید گرانول های بازیافتی استفاده می شود. گرانول هایی که به آن ها روغن dop افزوده شده است، انعطاف پذیری بالایی دارند و بهتر شکل می پذیرند. یکی از بزرگترین محدودیت های پی وی سی، انعطاف پذیری و نرمی پایین آن است. به همین دلیل موارد استفاده از پی وی سی محدود می شود چرا که در تولید محصولاتی که باید نرم و منعطف باشند نمی توان از آن استفاده کرد. برای رفع این مشکل در حین تبدیل PVC به گرانول، از روغن دی او پی استفاده می شود. این روغن که انعطاف پذیری گرانول را به شکل چشمگیری افزایش می دهد، با بافت و ساختار گرانول پی وی سی سازگار و هماهنگ است. هم چنین، «نرخ مهاجرت» آن پایین است. به این معنی که به راحتی از بافت PVC جدا نمی شود.

روغن dop دی او پی در صنعت گرانول

به طور خلاصه تاثیر روغن دی او پی dop در صنعت گرانول را می توان در موارد زیر جمع بندی کرد:

  • روغن dop از سختی و شکنندگی اولیه PVC کاسته و انعطاف پذیری و شکل پذیری محصول را افزایش می دهد. بدون آن که در استحکام و انسجام محصول اثر منفی بگذارد.
  • روغن dop موجب کاهش پیدا کردن دمای ماده مذاب به حدی کمتر از دمای تخریب می گردد. به همین دلیل، این افزودنی در حفاظت و پیشگیری از تخریب بافت گرانول نقش مهمی ایفا می کند.
  • با افزودن این روغن چگالی ماده مذاب کاهش می یابد. کاهش چگالی منجر به یکنواخت شدن ماده مذاب می شود که نتیجه نهایی آن، تولید محصولی با یکنواختی بالاست.

روش های مواجهه با روغن  دی او پی DOP

روغن دی او پی DOP در بسیاری از وسایل منزل از جمله سفره ، کاشی کف ، پرده دوش ، شیلنگ باغ ، لباس بارانی ، عروسک ، اسباب بازی ، کفش ، لوله های پزشکی ، روکش مبلمان و آسترهای استخر استفاده می شود. این ترکیب یکی از آلاینده های هوای داخل خانه ها و مدارس است. مواجهه معمولی با DOP بسیار محتمل است زیرا به عنوان حامل عطر در لوازم آرایشی ، محصولات مراقبت شخصی ، مواد شوینده لباس ، ادکلن ، شمع های معطر و خوشبو کننده های هوا استفاده می شود.  بیشترین تماس با روغن دی او پی DOP از طریق غذا با میانگین مصرف ۰.۲۵ میلی گرم در روز انجام می شود. این ترکیب همچنین می تواند به مایعی نشت کند که با پلاستیک در تماس است. DOP خیلی سریع تر به حلال های غیر قطبی جذب می شود (به عنوان مثال روغن و چربی موجود در غذاهای بسته بندی شده در PVC). غذاهای چرب که در پلاستیک های حاوی دی او پی بسته بندی می شوند مانند محصولات شیر ، ماهی یا غذاهای دریایی و روغن  به احتمال زیاد غلظت بیشتری دارند. سازمان غذا و دارو (FDA) استفاده از بسته بندی حاوی DOP را فقط برای غذاهایی که محتوی آب هستند مجاز می داند.

تاثیر روغن  دی او پی DOP بر موجودات زنده

روغن دی او پی در بدن موجودات زنده به مونو اتیل هگزیل فتالات (MEHP) و متعاقباً به نمک های فتالات هیدرولیز می شود. الکل آزاد شده مستعد اکسیداسیون به آلدئید و کربوکسیلیک اسید است. سمیت حاد DEHP در مدل های حیوانی کم است: ۳۰ گرم در کیلوگرم در موش صحرایی (خوراکی) و ۲۴ گرم در کیلوگرم در خرگوش. در عوض نگرانی ها بر پتانسیل آن به عنوان یک برهم زننده تعادل غدد درون ریز متمرکز است. اعتقاد بر این است که DEHP ، همراه با سایر فتالات ها به عنوان یک آنتاگونیست آندروژن  باعث اختلال غدد درون ریز در مردان می شود  و ممکن است اثرات ماندگاری بر عملکرد تولید مثلی هم برای کودکان و هم برای بزرگسالان داشته باشند. نشان داده شده است که قرار گرفتن در معرض فتالات قبل از تولد با سطوح پایین تر باروری در مردان نوجوان مرتبط است. در مطالعه ای دیگر ، غلظتهای DEHP در هوا در یک کارخانه پلت پی وی سی به طور قابل توجهی با کاهش تحرک اسپرم و یکپارچگی DNA کروماتین همراه بود. علاوه بر این ، نویسندگان اظهار داشتند که برآورد مصرف روزانه DEHP با جمعیت عمومی قابل مقایسه است  که نشان می دهد درصد زیادی از مردان در معرض سطوح DEHP هستند که ممکن است بر تحرک اسپرم و یکپارچگی کروماتین DNA تأثیر بگذارد.

راه ­های ورود روغن دی او پی به بدن

روغن دی او پیها کمکی ، از طریق چشم ، پوست و استنشاق وارد بدن می­ شود. اقدامات کمک­ های اولیه در صورت تماس DOP با چشم، بلعیدن و پوست فورا اقدامات زیر را انجام دهید. چشم : در صورت وجود لنز ، به سرعت لنزها را از چشم خارج کنید. فورا چشم را به مدت 20 تا  30 دقیقه با آب بشورید و سریعا به پزشک مراجعه کنید(حتی اگر علائمی (مانند قرمزی یا سوزش) ایجاد نشود). پوست: همه نواحی آسیب دیده پوست را به آرامی با آب و صابون بشویید. اگر علائمی مانند قرمزی یا سوزش ایجاد شود، بی درنگ با پزشک تماس بگیرید و آماده انتقال شخص به بیمارستان برای معالجه باشید. استنشاق: سریعا منطقه آلوده را ترک کنید. نفس عمیق بکشید اگر علائمی (مانند خس خس ، سرفه ، تنگی نفس یا سوزش در دهان ، گلو یا قفسه سینه) ایجاد شود، با یک پزشک تماس بگیرید و آماده انتقال شخص به بیمارستان شوید. لازم به ذکر است که  قبل از استفاده از ماده MSDs آن مطالعه گردد.

نحوه نگهداری رو غن دی او پی چگونه است

رو غن دی او پی DOP ، در مکان های خشک ، خنک و مجهز به دستگاه تهویه مناسب نگهداری و ذخیره شود.

rich_text    
Drag to rearrange sections
Rich Text Content
rich_text    

Page Comments