روغن دی او پی DOP چیست؟

Drag to rearrange sections
Rich Text Content

دی اکتیل فتالات (dioctyl phthalate) و یا روغن دی او پی DOP (بخوانید روغن دی او پی) یکی از مهم ترین نرم کننده های انواعی از پودر گرانول پی وی سی (PVC) است.این روغن از از دو ماده اصلی دی اتیل هگزانول و  انیدرید فتالیک تشکیل شده است.روش تولید این روغن  به این صورت است که مواد اولیه همراه با کاتالیزورها(سرعت دهنده های واکنش شیمیایی) در یک راکتور مجهزبه همزم در دمای نسبتا بالا ترکیب شده و در نهایت روغن DOP تولید می شود. روغن تولیدی از صافی گذرانده می شود و بعد فرایند کاهش دما آماده استفاده می باشد. این روغن کابرد نرم کنندگی داشته و در صنایع مختلف پلمیری مورد استفاده قرار میگیرد.  

افزودن روغن دی او پی dop به گرانول

یکی از بهترین راه های برای بازیافت و استفاده مجدد از تولیدات PVC ، تبدیل روغن دی او پی به گرانول است. گرانول، شکل خاصی از پلیمر است که به شکل دانه های ریز تولید می شود و کاربردها و مصارف گوناگونی دارد. در فرایند تبدیل پی وی سی به گرانول، افزودنی های مختلفی به آن اضافه می شود. هدف از این کار بالا بردن مقاومت و داشتن رنگ و شکل بهتر در محصول نهایی است. یکی از مهم ترین افزودنی هایی که به ترکیبات گرانول افزوده می شود، روغن دی او پی یا dop است. از میان افزودنی های مختلفی که برای مصارف گوناگون و تولید محصولات مختلف به پلیمر افزوده می شود، روغن dop یکی از مهم ترین افزودنی هاست. این روغن که یک نوع نرم کننده به شمار می آید، برای افزایش انعطاف و در عین حال مقاومت گرانول و نرم کردن آن استفاده می شود. 

فرآیند تولید روغن DOP (دی او پی) به چه صورت است؟

” دی اکتیل فتالات , dioctyl phthalate و یا روغن دی او پی (DOP) یکی از مهم ترین نرم کننده های انواعی از پودر گرانول پی وی سی است. پلاستی سولهای PVC یامحلولهای معلق وینیلی (Vinyl dispertions) سوسپانسیون‌های سیالی از رزین های PVC با ذرات ریز هستند که در یک سیستم پلاستی سایزر (نرم‌کننده) موجود می‌باشند. این خمیرها معمولا از PVC ساخته شده از طریق امولسیون نوع E تهیه می‌شوند و روغن دی‌اکتیل فتالات (DOP) یک نرم‌ کننده متداول در تولید آنست . اجزاء سازنده دیگر اغلب شامل پرکننده و پایدارکننده است. خمیر PVC وسیله حرارت دادن در دمای بالا به محصول نهایی تبدیل می‌گردد که کاربردهای متنوعی از جمله بعنوان درزگیرها (Sealers) و واشرها (Washers)، پوشش ها (Coatings) و چسب ها (Adhesives)، و انواع قطعات پلاستیکی دارد. روش تولید این ماده در یک راکتور مجهز به همزن در مجاورت کاتالیزور با دو ماده اولیه دی اتیل هگزانول و انیدرید فتالیک تولید می شود و مراحل تولید دی او پی عبارتند ازاستریفاکسیون بازیابی الکل مازاد و صاف کردن می باشد.

کاربرد روغن دی او پی

روغن دی او پی Di-n-octylphthalate مایعی روغنی بی رنگ ، بدون بو  است که به راحتی تبخیر نمی شود. این ماده ای ساخته شده توسط بشر است که برای نرمی یا انعطاف پذیری پلاستیک ها استفاده می شود. از این نوع پلاستیک می توان برای لوله های پزشکی و کیسه های ذخیره خون ، سیم و کابل ، پوشش موکت ، کاشی کف و چسب استفاده کرد. این ماده همچنین ، در مواد آرایشی و سموم دفع آفات استفاده می شود.   نرم کننده PVC تولید چسب ها صنایع چرم مصنوعی صنایع کفش رنگسازی شیلنگ سازی اسباب بازی کابل سازی گرانول سازی نوار دور شیشه و…

کاربرد روغن دی او پی DOP در وسایل پزشکی

به دلیل خواص مناسب و هزینه کم روغن دی او پی به عنوان پلاستیزر در تولید محصولات  PVC به طور گسترده ای مورد استفاده قرار می گیرد. پلاستیک ها ممکن است حاوی ۱٪ تا ۴۰٪ روغن دی او پی باشند. این ترکیب رایج ترین ماده مورد استفاده در دستگاه های پزشکی مانند لوله و کیسه های داخل وریدی ، کاتترهای IV ، لوله های نازوگاستریک ، کیسه های دیالیز و لوله ها ، کیسه های خون و لوله های انتقال خون و لوله های هوا است. DEHP این پلاستیک ها را نرم و انعطاف پذیرتر می کند و اولین بار در دهه ۱۹۴۰ در کیسه های خون استفاده شد. به همین دلیل در مورد نشت این ترکیب به مایعات بدن بیمار به ویژه برای کسانی که نیاز به تزریق گسترده دارند یا کسانی که در معرض بالاترین خطر ابتلا به ناهنجاری های رشد هستند نگرانی هایی ابراز شده است. نوزادان تازه متولد شده در مهد کودک ، بیماران هموفیلی ، بیماران دیالیزی کلیه ، نوزادان ، نوزادان نارس ، شیرده و زنان باردار به ویژه در معرض خطر هستند.  

ویژگی های روغن دی او پی چیست

روغن دی او پی dop ویژگی های مختلفی دارد که موجب استقبال تولیدکنندگان و گسترش موارد مصرف آن می شود. از جمله ویژگی های آن عبارتند از:

نامحلول بودن در آب:

یکی از ویژگی های روغن دی او پی، این است که در آب حل نمی شود. بسته به کاربرد گرانول تولید شده با این روغن، این ویژگی می تواند هم خوب باشد و هم بد. اما اینکه این روغن آب را به صورت شیمیایی آلوده نمی کند و زمینه ساز مسمومیت نمی شود یک مزیت به حساب می آید. گذشته از آن با توجه به کاربرد زیاد این روغن برای تولید گرانول های مورد استفاده در شلنگ سازی و کابل سازی، حل نشدن در آب هم یک مزیت است و هم یک ضرورت.

رنگ روشن:

یکی دیگر از مزایای روغن dop رنگ روشن آن است. رنگ روشن باعث می شود تا بافت گرانول نرم و انعطاف پذیر شود و شکل پذیری مناسبی بیابد، بدون آن که رنگ محصول عوض شود. بسیاری از افزودنی های مورد استفاده در صنعت گرانول دارای رنگ هستند و همین یک اثر منفی در رنگ پذیری نهایی محصول تولید شده خواهد داشت

بدون بو:

یکی از معضلات در صنعت گرانول و به طور کلی پتروشیمی، بوی بد و نامطبوع افزودنی ها و مواد مورد استفاده است. خوشبختانه این روغن فاقد بو است و به همین دلیل محدودیتی از این نظر در استفاده از آن وجود ندارد.

حل شدن در روغن های معدنی:

روغن دی او پی dop در روغن های معدنی حل می شود. با توجه به استفاده از انواعی از این روغن ها در فرایند تولید گرانول، امکان حل شدن روغن دی او پی یک مزیت است؛ چرا که در ترکیب با سایر روغن ها مشکلی ایجاد نمی کند.

خواص روغن دی او پی

روغن دی او پی یا دی اکتیل فتالات (DOP) یک ترکیب آلی با فرمول C6H4 (C8H17COO) 2 است. DOP متداول ترین رده فتالات است که به عنوان پلاستیزر استفاده می شود و تقریباً ۵۴ درصد از سهم بازار را در سال ۲۰۱۰ به خود اختصاص داده است. این مایع چسبناک بی رنگ در روغن محلول است ، اما در آب حل نمی شود. DOP یک ماده شیمیایی با میزان تولید بالا است. DOP یکی از پلاستیزرهای بسیار پرکاربرد در پردازش پلاستیک است. این ترکیب خواصی مانند بهره وری بالا ، فراریت کم ، مقاومت در برابر اشعه ماورا بنفش ، ضد آب ، مقاومت در برابر سرما داشته و همچنین ویژگی الکتریکی و نرمی خوبی دارد. از دیگر خواص آن می توان به نقطه جوش ۳۸۶ ، گرانروی cp 80 ، نقطه ذوب -۵۰ ، ضریب شکست ۱.۴۸۳۱.۴۸۶۲۰ ، نقطه اشتعال ۱۰۹ ، وزن مخصوص ۰.۹۸۶ ، تراکم بخار ۱۳.۵  اشاره کرد.

آلودگی زیست محیطی روغن  دی او پی DOP

روغن DOP دی او پی می تواند از طریق تخلیه پساب کارخانه های تولید لاستیک و مواد شیمیایی به آب آشامیدنی نشت کند. محدودیت EPA ایالات متحده برای این ماده در آب آشامیدنی ۶ ppb است. این ماده همچنین معمولاً در آب بطری دیده می شود  اما برخلاف آب لوله کشی EPA سطح  آب بطری را تنظیم نمی کند. سطح DOP در برخی از نمونه های اروپایی شیر ۲۰۰۰ برابر بیشتر از حد مجاز آب آشامیدنی EPA است. سطح این ترکیب در برخی از پنیرها و خامه های اروپایی حتی تا ۲۰۰۰۰۰ ppb در سال ۱۹۹۴ بوده است. علاوه بر این ، کارگران در کارخانه هایی که از DOP در تولید استفاده می کنند ، مواجهه بیشتری دارند. محدوده مجاز آژانس OSHA برای مواجهه شغلی ۵ میلی گرم در متر مکعب هوا است.

روش های ذخیره سازی و جابجایی روغن دی او پی DOP

روغن دی او پی باید مطابق با روش های بهداشت ایمنی ذخیره سازی شود. کنترل های مهندسی مربوطه باید اجرا شود. این محصول در صورت تکرار یا طولانی شدن تماس باعث سوزش شدید چشم ها و تحریک پوست می شود. خطرات ناشی از استنشاق بخارات در دمای اتاق کم است اما ممکن است در دمای بالاتر باعث تحریک شود. در حین کار با این ماده باید تجهیزات محافظت شخصی از جمله عینک ایمنی ، لباس و دستکش غیر قابل نفوذ  استفاده شود و در صورت تشخیص ریسک بیشتر از ماسک استفاده کنید. دی اکتیل فتالات باید در ظروف کاملاً مهر و موم شده  در مکانی خنک ، خشک و دارای تهویه مناسب نگهداری شود.   سرانه تولید سالانه روغن DOP در جهان: میزان تولید روغن دی او پی  Dop , دی اکتیل فتالات , dioctyl phthalate در جهان تقریبا سه میلیارد کیلوگرم درسال می باشد که بازاری بکر و سرشار از سود می باشد البته به شرطی که از یک مکانیزم دقیق مهندسی شده و زنجیره تامین مدیریت شده در تولید و همچنین معماری اصولی خط تولید کارخانه بهره مند باشید.

rich_text    
Drag to rearrange sections
Rich Text Content
rich_text    

Page Comments